Follow this blog with bloglovin

Follow DEERandPIGEON

1.3.11

short story in my head.

Stojím na vlakovej stanici....čakám na priateľa...Je zima,dosť tam fúka...Za ten čas sa premelie dosť ľudí....
Obzerám sa...Rada sa obzerám.Sledujem,pozorujem,všímam si...ľudia,ich výrazy,chôdza,oblečenie...
Asi vyzerám smiešne,keď pokukujem po každom naokolo...Nesúdim,nekritizujem,neriešim..len pozerám..
A potom...zrazu pocítim,ako blízko a bezprostredne sa ma dotýka chudoba...Stojím tam zababúšená,aj tak sa trasiem...a okolo mňa prešlo už niekoľko bezdomovcov....stále stojím a pozorujem...a nezmôžem nič....prišlo mi ľúto.. ale ako človeka,čo sa inšpiruje všetkým,čiže tiež okolím,aj mňa napadla hneď vec,že práve títo ľudia sú čo sa štýlu týka dosť inšpiratívni,a pritom,im je úplne ale úplne jedno,čo je štýl...a vzápätí si spomeniem na otázku,ktorú ste aj vy možno dostali už mnoho krát-"Nemyslíš,že móda je povrchná a že sú oveľa dôležitejšie veci?!?"...v hlave mi znie táto veta,a ja sa pozerám na pani vo veku mojej starej mamy sediacu kúsok vedľa,čo práve dopíja posledný dúšok automatovej kávy a v ruke ma igelitku plnú odpadkov-jedla....po chvíli odchádza...a ja nezmôžem nič...a nechcem ani nemôžem ich súdiť,kritizovať,nič...mám veľa myšlienok...že ona nemá čo jesť, a ja riešim nejakú módu..irónia..
NIE,Nemyslím si že móda je povrchná,povrchní sú len niektorí ľudia(Napríklad tí,čo neustále riešia,prečo niekto nosí neonové tučné zimné bundy a turistické zimné topánky-No asi preto,že namiesto módy radšej číta varí alebo miluje chémiu,alebo je rád,že nejakú bundu vôbec má...a bodka!),tíško si odpovedám v hlave...a tiež je tu napríklad odvetvie šport,do ktorého idú neskutočné peniaze,ale to už nikoho nezaujíma,a nikto sa nepýta či to nie je povrchné....stále čakám,rozmýšľam,či vôbec napíšem tento post...asi hej...len tak,lebo mám potrebu...nesúdim,nekritizujem,neriešim...len stojím a rozmýšľam..Koniec záznamu.
editorial inšpirovaní práve homelles výzorom...

31 komentárov:

  1. Zajímavý článek! Přesně takhle smýšlím, když čekám v zimě na autobus a sleduju ty bezdomovce... jako kdybys mi četla myšlenky :) Někdy se cítím hrozně, když se nad tím zamyslím.

    A homeless s Marc Jacobs taškou je megavtipnej :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jj v dost vela veciach suhlasim a je fajn, ze sa zamyslas aj na takymito vecami... nech to nie je len o povrchnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ...neustale to riesim...a neviem najst poriadne stanovisko...za ktore by som sa "pobila"...napriek tomu, ze mam blog a ze modu, styl a handry milujem...napriek tomu, ze nepotrebujem znacky na to aby som bola stastna...
    Kazdopadne vyborny prispevok!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. výborný článok!
    takisto sa zamýšľam nad takými vecami, keď na niekoho čakám, myslím, že každému hlavou prebleskujú takéto myšlienky :) skvele si to vystihla v tomto článku! palec hore
    Latschka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Občas mám dny, kdy si rikam, ze jsem uplna krava..tak strasne povrchni krava. Kdyz se nad temi faktory zamyslis, musis se zkratka sama sobe zasnat. Jak lehce se muze stat zivot honbou za kabelkou chanel a jak tezce se vyporadat v hlave s tim, ze rano vyjdes do prace a pred dverma spi on..nevis jestli dycha, ale nemas tu odvahu se ho dotknou a vzbudit ho. A tak jdes dal..a jsi zas ve svym svete do kteryho ti on udelal rano nepatrnou trhlinu..

    OdpovedaťOdstrániť
  6. pravdaa!!
    a ten editorial je skvely!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hm... obcas je nutny se zamyslet a udelat neco... jinak...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. skvělý článek a zajímavé fotky!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. mne sa nepáčia tiefotky, nemám rada homelessákov

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Maja Vonava-tiež si to vystihla :/
    Moly-no..asi tak
    Czech foreigner-dakujem,bolo to od srdca
    Joll Burr-vdaka moc
    Latschka-podla mna je fajn,ked sa človek občas zamyslí aj nad týmto..
    Foly D.Sante-tento post bol hlavne o tom texte,fotky bolo ako doplnok...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. tie fotky su zaujmave a s textom uplne suhlasim ..

    OdpovedaťOdstrániť
  12. tie foto su urcite zaujimave, mne je tiez bezdomovcov luto , no ked sa niekedy pozriem na ich správanie, na to ako sa pozeraju a ,,komunikuju´´ s okolym.
    pravda, ze som sa stretla s tymi ktory boli fajn a ked chceli nejake drobne som si pokecala, no niektorych co som stertla pytali nejaky peniaz a ked som im podavala dve eura ma poslali do ++++ za to ze tak malo.
    ako vo vsetkom je i dobre i zle.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Skvěle napsané a souhlasím s tebou...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. tak timto clankem jsi me "my dear deer" dostala... Jsem vic nez rada, ze takto jeste lide, nota bene mlade holky na blog sfere, smysleji. Ja s bezdomovci dost soucitim, prispivam, davam jidlo, i v nekterych pripadech dokonce budila a zjistovala, jestli dychaji, kdyz bylo v noci venku -15 a oni spi prikryti pouhym kartonem...
    Jinak ten doplnujici editorial je velmi zajimavy a diky moc za koment, ani nevis, jakou mi to dela radost :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. veľmi sa mi tento post páči, som rada, že niekto píše aj o svojích pocitoch a tak...inak ten editoriál je podľa mňa naozaj veľmi dobrý :-)
    mon.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Takto přemýšlím téměř denně... asi je to hodně ovlivněno i mou prací... Hodně sama vnitřně bojuji. Moc pěkně napsané.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. fotky super a text moc zajímavej! jen tak dál!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Veľmi súhlasím s tým čo píšeš, aj ja som pred pár týždňami písala do školského časopisu jeden článok o tom, že ľudia na Slovensku väčšinou riešia oveľa dôležitejšie veci ako módu. A že super nemódne oblečený človek možno práve vymýšľa liek proti rakovine, ale na druhej strane musia tu byť aj umelci, aby náš život nebol nudný. :)

    fashionizedmouse.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  19. suhlasim, teda s tym riešením niektorých ludí, načo to je dobré nechapem,
    a pozorujem aj ja, casto

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Krasne napisane, stotoznujem sa s tym a tie fotky su uchvatne

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Pre mňa je móda určitým spôsobom umenie.. takže ja ju neberiem ako povrchnú. Ale verím, že napr. bezdomovci ju môžu vnímať ako zbytočnú vec.

    Pred rokmi som to pochopila, keď sme na škole preberali Maslowovu pyramídu potrieb.. jedná sa o všeobecnú hierarchiu ľudských potrieb, podľa ktorej má človek niekoľko základných potrieb. Úplne naspodu pyramídy sú fyziologocké potreby a potreby bezpečia a istoty. Len keď si tieto potreby človek zaistí a uspokojí,.. keď má čo jesť, kde spať a čo si obliecť, len vtedy vzniká ďalšia, menej naliehavá a vývojovo vyššia potreba ako trebárs potreba lásky, spolupatričnosti. Ak si potom zase uspokojí tieto potreby, automaticky začne cítiť potrebu uznania, úcty alebo sebarealizácie, ktoré sú na vrchole pyramídy.
    Keď si trebárs vezmeme toho bezdomovca, ktorý nemá čo jesť a kde spať, je celkom prirodzené, že nepociťuje potreby uznania, sebarealizácie, umeleckého vyžitia alebo módneho zanietenia. Najprv musí pociťovať iné, pre neho dôležitejšie potreby ako sú potreby organizmu a tie majú najvyššiu prioritu. Ale trebárs ak dáš bezdomovcovi najesť, dáš mu zamestnanie, rodinu, poskytneš priateľstvo.. potom by možno prišla aj tá tvorivá energia a trebárs aj záujem o módu. Preto si myslím, že móda sa nedá posudzovať všeobecne.. či je povrchná alebo nie.. ale nech si každý nájde k nej osobný vzťak v závislosti k svojim podmienkam a životnému príbehu. Preto s tebou na 100% súhlasím.. áno, "povrchní sú tí, čo neustále riešia, prečo niekto nosí neonové tučné zimné bundy..." Každý by mal pochopiť, že nie všetci sú v tej situácii, že môžu alebo chcú riešiť módu.

    Je mi veľmi sympatické, že sa nad takýmito vecami zamýšľaš, Ver.. veľmi pekný post!!

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Skvelý post, skvelý článok, skvelá myšlienka. Krásne si to vystihla a máš pravdu s tými povrchnými ľudmi - - tí čo to stále riešia.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. mám tě ráda za tenhle článek!=)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. love the post and your blog!!

    xxo

    thatgirlkip.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  25. áno, móda je proste záľuba, koníček, niečo čo nás robí šťastnými... myslím, že keby sa máš ale rozhodnúť medzi módou a pomocou chudobným, určite by si sa rozhodla správne...

    povrchné mi príde ale práve to, keď niekto vyhodí spústu, vážne veľa veľa peňazí za nejaké handry, pričom by s tým kľudne nasýtil aj 100 ľudí v núdzi... tak či onak, nejako sa nám už obliekať treba a je lne a len na nás, čo sa nám páči a čo si na seba "hodíme"... ale pokiaľ je niekto v lepšej finančnej situácii ako iný, myslím, že dobré srdce ho povedie k pomoci iným... ;)


    a inak, tento ujo je vážne super!!! iný štýlovak :)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. editorial ma nenadchol, nech sa nanho pozeram z uhla akeho chcem. tvoje zamyslenie je vsak o to zaujimavejsie..... a podpisujem sa pod evkin prispevok vsetkymi desiatimi. pokial clovek nema pokryte zakladne potreby, rovnako sa nenadchne pre umenie, recyklaciu, zdravu stravu alebo hoci aj jogu. a prave je dobre, aby modu riesili aj ludia, ktorym to mysli aj tymto sposobom a vedia si ju dat aj do inych suvislosti. sympaticke.
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. velmi pekne :) stava sa mi casto, ze uvidim cloveka a vravim si Tyyy jo ten je dobre nastajlovanej, pozriem blizsie a je to bezdomovec :( fakt velmi pekny clanocek

    OdpovedaťOdstrániť